Khamis, 11 Mac 2010

Testing Aje

Tahniah Kepada Yang Berjaya Dalam SPM 2009

Tahniah kepada murid-murid yang cemerlang dalam SPM 2009.Senyum lebar terpampang di dada TV dan akhbar.Itu yang berjaya.Berapa kerat sahaja.

Yang gagal lebih ramai dari yang berjaya.Kemana mereka selepas ini?Yang berjaya dah terjamin akan terus belajar tetapi yang sederhana atau gagal?Belajar lagi...berapa ramai yang akan buat begini.


Mereka yang gagal ini akan memenuhkan jalan raya dengan lagak ngeri.Mereka inilah yang akan mengisi pusat-pusat seranti dan penjara.Mereka ini yang akan meragut,merogol,mencuri dan sebagainya.

Sebenarnya mereka tidak gagal dalam pelajaran tetapi mereka gagal mengawal diri dengan arus keseronokan di luar.Sistem pendidikan Malaysia menekankan kepada peperiksaan.Setiap peperiksaan memerlukan kekuatan hafalan murid-murid.Berapa ramai murid yang gagal ini dapat memaksa diri mereka menghafal sesuatu mata pelajaran?Adalah lebih baik mereka keluar rumah dan berseronok.Ini hakikatnya.

Oleh kerana itu murid yang gagal diberikan kemahiran. Cukuplah berkemahiran seperti bergunting rambut atau memotong kain untuk dibuat baju.Beri mereka kemahiran bercucuk tanam dan sebagainya.Rendahkan lagi syarat-syarat kemasukan ke pusat-pusat kemahiran.

Apa pendapat anda?

Bacalah.Untuk Kita Yang Akan Mati Satu Hari Nanti

Sebelum Imam Syafie pulang ke rahmatullah, beliau sempat berwasiat kepada murid-muridnya dan umat Islam seluruhnya.Wasiatnya ialah

"Barangsiapa yang ingin meninggalkan dunia dalam keadaan selamat maka hendaklah ia mengamalkan sepuluh (10)perkara,"

1.HAK KEPADA DIRI :Mengurngkan tidur,kurangkan makan, kurangkan cakap dan berpada-pada dengan rezeki yang ada.

2.HAK KEPADA MALAIKAT MAUT:Mengqadhakan kewajipan-kewajipan yang tertinggalm mendapatkan kemaafan dari orang yang dizalami, membuat persediaan untuk mati dan merasa cinta kepada Allah.3.HAK KEPADA KUBUR:Buang tabiat suka tabur fitnah, buang tabiat kencing merata-rata, banyakkan solat tahajjud dan bantu orang yang dizalami.

4.HAK KEPADA MUNGKAR DAN NAKIR:Tidak berdusta, berkata benar, meninggalkan maksiat dan nasih menasihati.

5.HAK KEPADA MIZAN(NERACA TIMBANGAN AMAL PADA HARI KIAMAT):Tahan kemarahan, banyak berzikir, mengiklaskan amalan dan sanggup menanggung susah.

6.HAK KEPADA SIRAT (TITIAN YANG MERENTANGI NERAKA PADA HARI AKHIRAT):Membuang tabiat suka mengumpat, bersikap warak, suka membantu orang beriman dan suka berjemaah.

7.HAK KEPADA MALIK (PENJAGA NERAKA):Menangis sebab takut kepada Allah, berbuat baik kepada ibu bapa, bersedekah secara terang-terangan dan bersembunyi dan memperelok akhlak.

8.HAK KEPADA RIDHWAN (MALAIKAT PENJAGA SYURGA):Berasa reda dengan Qadha Allah, bersabar menerima bala, bersyukur dan bertaubat.

9.HAK KEPADA NABI SAW:Berselawat, berpegang dengan syariat, bergantung pada sunnah,sayang kepada para sahabat.

10.HAK KEPADA ALLAH SWT:Ajak manusia ke arah kebaikan, mencegah manusia dari kemungkaran, menyukai ketaatan dan membenci maksiat.